ER GING EEN LICHTJE OP IN DE BURBERRY BOARDROOM

Of all brands it is Burberry that takes the lead in the upcoming fashion revolution.

Burberry neemt als eerste de leiding in de mode revolutie die zeker komen gaat.

Dit is nieuws. Van alle grote luxe merken neemt Burberry de leiding in de komende mode revolutie. Het merk heeft aangekondigd dat ze een einde wil maken aan het tijdsgat dat er zit tussen catwalk en winkel.

From September, all of the clothes featured in Burberry’s runway shows will be available to buy immediately, instore and online, a significant departure from the conventional model in which clothes appear on catwalks four months before they go on sale, zo maakte Burberry  bekend in diverse Engelse kranten.

Dat is een hele grote stap de goeie kant op. En dat voor een merk dat al bestaat sinds 1856 en dat op zich helemaal niet uitblinkt in enorme vooruitstrevendheid. En dan nu de complete mode industrie opschudden.

Er ging kennelijk een lichtje aan in de Burberry boardroom.

De Runway Show is namelijk niet: je kunt krijgen wat je ziet. De Runway Show is vooral: je ziet wat je niet kunt krijgen. En ik praat hier niet over geld of wat het kost. Hoewel, Burberry is extreem duur. Doelbewust. Er zijn altijd ‘gekken’ die het willen betalen zullen ze daar wel denken, lees ook Waarom Designerkleren Zo Verschrikkelijk Duur zijn.
Ik heb het over de fysieke verschijning van de jurk, broek, trui in de winkel natuurlijk.
Er komt een dag dat de catwalk in ‘realtime’ gaat leven.

Nieuwe collectie, morgen in de winkel. En niet maanden later. 

De boel wordt nu wakker geschud door Burberry. Maar mijn water vertelt mij dat de rest vroeg of laat volgt. Wel jammer voor de grote copycat ketens als Zara en H&M. Nu gaan hun ontwerpers direct aan de slag als de mode-weken in Parijs, Milaan, Londen achter de rug zijn. Ze kopiëren en tekenen zich rot, de productielijnen worden gestart en de ‘eigen’ collecties liggen op tijd in de winkel voor het nieuwe seizoen. En wijken niet af van de grote mode ontwerpers die de maat slaan als het gaat om lengte, silhouet, randje of kantje. Hoe dat dan moet straks.

Het Burberry lichtje mag ook aangaan voor tijdschriften.

Als de bladen met hun beroemde September Issue komen, zijn wij allang op de hoogte van alle ‘nieuwtjes’. Maanden eerder eigenlijk al. Gewoon door wat rond te googelen of even naar voque.com te gaan.

Er ging een tweede lichtje aan in de Burberry-boardroom: stop met die 4 collecties per jaar, keer terug naar de goeie oude gewoonte van 2 seizoenen.
Twee seizoenen.
Zomer, winter.
Eindelijk begint iemand het te begrijpen.