WAAROM DESIGNERKLEREN ZO VERSCHRIKKELIJK DUUR ZIJN

Okay, we begrijpen waarom de Designer’s kleding duurder is. Maar wat we NIET begrijpen is waarom ze ZO duur moeten zijn. Laat de rokken even voor wat ze zijn, en kijk eens naar hun tassen, of hun schoenen. Of neem de FLIP-FLOP.

expensive flip flop

EUR 246,-

Marc Jacobs over 300, Burberry er net onder, Casadei over 500 (euro’s!).
De Martin Clay’s voor 155 euro doen plotseling goedkoop aan. Wat is een flip-flop eigenlijk helemaal? Volgens Wikipedia is een flip-flop een eenvoudig soort van schoeisel waarbij er tussen de grootste en de andere teen een bandje zit. Wel, niets nieuws hier. We zijn behoorlijk bekend met het verschijnsel flip-flop. En het verschil tussen onze Havaianas en de Casadei, ja dat zien we ook, dank je wel.

Maar honderden euro’s voor een strandslipper…
High-end materiaal?  Onderzoeks- en ontwikkelingskosten in het eind product (in de flip-flop)?Marketing? Wat is het, dat je prijskaartjes van goud kunt hangen aan zo iets simpels?

Casadei flip-flop

EUR 508,-

Ik heb van hier tot Japan gegoogeld en het uiteindelijke antwoord is, zo simpel als de slipper zelf: Designers vragen er zoveel voor omdat ze dat kunnen. Dertien jaar geleden was de prijs van een Hermes Kelly tas 3500 euro, nu betaal je 5500 voor dezelfde tas. Deze 60% stijging komt niet geheel voor rekening van inflatie, oh nee. De captains of industry bouwen hun prijs niet stap voor stap van beneden af aan op, ze bouwen de prijs van ‘boven’ aan op. Ze beginnen met de prijs.Ze weten dat ze elke prijs op het kaartje kunnen zetten die ze willen. Juist omdat het kan. Het leven is zo simpel soms.

Tijdens mijn google trip helemaal naar Japan, struikelde ik over Belgie (inderdaad). En een nieuw label, Honestby.

Burberry flipflop for 275 euro

EUR 275,-

Honestby vertelt je in details hoe de verkoop prijs is samengesteld. Stof, ontwerp, productie kosten, labels…het wordt allemaal vermeld. Keer 2 inkoopsprijs, keer 2,7 voor de uiteindelijke retail prijs (voor een online shop??) plus de btw. Dat tezamen kwam op 600 euro voor de bewuste  jurk. En dat is behoorlijk duur, to be honest.

Aan happyskirtt komt geen Designers prijskaartje te hangen, het is niet nodig om de credit kaart van de buren erbij te lenen. Ik wil graag dat jullie de rok dragen, in plaats van er naar te kijken.

Februari  2014