HET BROOD DIEET

Opeens, uit het niets, zie ik overal het woord superfood verschijnen. Superfood. Mijn ijsje smaakt super en het is food, maar je weet natuurlijk meteen dat dát niet bedoeld wordt met superfood. Superfood is voedsel dat je gezond houdt, in shape en misschien zelfs wel gelukkig (dat laatste geldt ook best voor mijn ijsje trouwens). Het zit vol met vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten (zittten inmiddels ook in allerlei crèmes) en phytonutrients, wat dat ook moge zijn. Zwarte bessen, quinoa (kenden we dat 5 jaar geleden eigenlijk al??), bietjes en granaatappels behoren tot de familie. Zalm met z’n omega 3 ook en goed nieuws! cacao.

De hype is een groente-fruit smoothie als ontbijt, een quinoa salade voor lunch, vette vis of bonen voor het diner en oh wat erg, GEEN pasta, GEEN rijst, GEEN brood.

My ice cream tastes super and it is food, but for sure it is not superfood.

Mijn ijsje smaakt super en het is food, maar het is beslist geen superfood.

Op dit moment verblijf ik in een prachtige villa op Bali in het beeldschone noorden dat nog authentiek is en niet door tourisme verpest. Hier op Bali draait alles om rijst. Rijst is de molecule van het leven, zou je kunnen zeggen. Het wordt geofferd aan de goden die het weer genereus aan de bewoners teruggeven via oogverblindende groene sawah’s. Hoe ga je de superfood trend uitleggen aan de Balinese bevolking? Geen rijst?

Villa Bali Breeze in Lovina www.villa-on-bali.com

Op Bali is rijst de ‘molecule van het leven’. Het wordt geofferd aan de goden en het komt terug op oogverblindend groene sawahs. De foto is genomen in de enorme tropische tuin van Villa Bali Breeze, een droom van een huis in het onbedorven noorden van Bali.

Als het om diëten gaat, zijn we oud genoeg om te weten dat hypes komen en gaan. Gaan en komen.

Toen ik redacteur was van Libelle (nog voor ik er hoofdredacteur van werd), hadden we elke maand het woord DIEET groot op de cover. Want diëten verkochten. Het woord alleen al was voldoende. Maar als er NIEUW voor gezet werd, dan rezen de verkopen de pan uit. NIEUW DIEET, het sleutelwoord. Dus brainstormden we elke maand voor een invalshoek dat een nieuw dieet moest opleveren. Het Boerenkool-Dieet in de winter. Het Bikini-Dieet in de zomer. Dat werk.
Op een dag vonden we het meest perfecte dieet uit dat er bestond.

Het BROOD DIEET.

Ik kan me niet meer precies herinneren hoe we eraan kwamen maar het zal zeker te maken hebben met het feit dat we brood zo lekker vonden. Dikke sneden, donkerbruin brood. De superfoodies zullen nu wel huiveren maar in die tijd werd alleen wit brood ongezond geacht. Het dieet zelf was zo simpel als wat. En goedkoop!

Day 1: bread only, whole-grain, naked, no limitations. Sense of hunger? Hop slice of bread.

Het brood dieet. Dag 1: Alleen brood, volkoren, zoveel als je wilt, zo vaak als je wilt. Dag 2: Alles waar je zin in hebt, alles.

Dag 1: Brood, alleen brood, zoveel als je wilt. Niks erop uiteraard. Thee, zwarte koffie, water. Hongergevoel? Hup snee brood erin. Volkorenbrood dat wel.
Dag 2: Groen licht voor alles waar je zin in hebt. Alles? Ja alles.
Dag 3: Brood.
Dag 4: Groen licht. Etc.
En het werkte.
Het dieet werkte!

Het werd een hype. Een broodgolf spoelde over het land. Bakkerijen raakten uitverkocht. De totale broodverkopen, landelijk gemeten verdubbelden. Wij konden onze ogen niet geloven. En opeens was het over. De hype was voorbij.

Mocht je denken, mm, pondje hier, kilootje daar, probeer het brooddieet. Kost je niks. Van happyskirtt hoeft het overigens helemaal niet want happyskirtt discrimineert grote maten niet. Gelukkig.