DE JACKIE LOOK WAS TOEN ONTZETTEND HIP, NU IS HET JUIST KLASSIEK

Ze praatte met een kinderlijke stem, maar kinderlijk was ze allesbehalve. Wel jong, nog maar 32, toen ze het Witte Huis betrad (en meteen renoveerde en restylede). Op elke foto uit die tijd, staat een prachtig geklede Jacqueline Kennedy. De grote meester achter haar uiterlijk was Oleg Cassini. Ooit te hulp geroepen door haar schoonvader. Jackie wilde er namelijk uitzien als Audrey Hepburn die werd gekleed door de Franse couturier De Givenchy. Ze focuste zich daarom op de peperdure Franse merken. Dat werd haar niet in dank afgenomen door de Amerikanen.

Een First Lady behoorde Amerikaanse spullen te dragen.

De typische Jackie Look ontworpen door Oleg Cassini, mouwloze jurken, korte jasjes met  grote knopen.

Haar schoonvader zocht net zolang tot hij een ontwerper gevonden had die dezelfde technieken gebruikte als de Fransen. Cassini, later noemde hij zich de ‘Secretaris van Stijl van de First Lady’, werd verantwoordelijk voor haar look, binnen de kortste keren gekopieerd door miljoenen vrouwen over de hele wereld.

Op staatsbezoek in Frankrijk, sprak de Amerikaanse president de legendarische woorden: “Ik ben de man die Jacqueline Kennedy heeft begeleid naar Parijs”. Meer dan 300 pakjes, jurken, avondjurken, jassen, hoeden, schoenen ontwierp Oleg Cassini voor Jackie Kennedy. Zelf werd hij overstelpt door vrouwen in alle leeftijden – van 18 tot 80 – met het verzoek om de ontwerpen voor hen na te maken. In de warenhuizen overal ter wereld verschenen betaalbare imitaties. De Jackie Look was een feit.

A-lijn rokken en jassen, mouwloze jurken, pastelkleurige mantelpakjes met korte jasjes en vaak grote knopen, een pillboxhoedje op de perfect geknipte bob, en soms handschoenen of een grote zonnebril, dat was haar stijl, gekopieerd door miljoenen vrouwen. 

Oleg Cassini ontwierp de Jackie Look

Cassini benadrukte haar taille vaak met een ceintuur, zo creëerde hij meer taille dan ze in werkelijkheid had.

Een probleemloos huwelijk had ze niet. Toen ze Jack Kennedy trouwde wist ze niet dat ze met een notoire rokkenjager te doen had. Die ook nog, zo bleek later, leed aan een ongeneeslijke geslachtsziekte. Nog voor hij tot president gekozen werd, was ze diep teleurgesteld van plan om bij hem weg te gaan. Maar haar schoonvader, die heel goed begreep dat een echtscheiding de politieke carrière van zijn zoon zou ruïneren, zorgde ervoor dat dit niet gebeurde.

Hij bood haar een miljoen om te blijven, ze bleef en haar man werd president. 

Ze hebben maar twee jaar in het Witte Huis gewoond. Na de fatale aanslag was de geschokte wereld er getuige van hoe ze verbijsterd naast de nieuwe president stond die beëdigd werd. In haar roze Cassini pakje vol bloedvlekken.
Vrij snel daarna moest ze het Witte Huis uit, zo zijn de regels. In een villa, even buiten Washington, kwam ze dagenlang haar bed niet uit. Ze herbeleefde de momenten van de aanslag, kreeg angst- en woede aanvallen, sliep niet. Nu wordt gezegd dat ze waarschijnlijk aan het PTTS syndroom leed, het Post Traumatische Stress Syndroom dat soldaten kunnen krijgen na oorlogssituaties maar waar toen nog niets van bekend was.

Financieel zat het ook niet lekker. De Kennedy’s hielden haar kort. Of Onassis op dit punt de redder in nood was of dat ze echt verliefd was op de veel oudere, niet zo knappe maar zeer charmante en steenrijke Griekse reder, weet niemand. Feit is dat ze ja zei toen hij haar ten huwelijk vroeg.

Voor de wereld werd Jackie Kennedy, Jackie Onassis of Jackie O.

Na het plotselinge overlijden van Onassis, bedong zijn dochter een eenmalige uitkering van 26 miljoen dollar op voorwaarde dat haar ‘stiefmoeder’ geen enkele aanspraak meer zou kunnen maken op het Onassis vermogen.
Jackie betrok een prachtig appartement in New York en, tot ieders verrassing, accepteerde ze een baan bij een uitgeverij. Als puber schreef ze tenslotte al gedichtjes en korte verhalen, haar moeder dacht altijd dat ze schrijfster zou worden.

Op haar begrafenis, ze stierf op 64-jarige leeftijd aan kanker, zei haar zwager Ted Kennedy dat de wereld van haar een legende had gemaakt, terwijl zij alleen maar zichzelf had willen zijn. Of dat laatste gelukt is weten we natuurlijk niet. Wel weten we dat ze nooit concessies heeft gedaan aan haar eigen stijl.

En terecht, want wie kon er nou mooier uitzien in de Jackie Look dan Jackie zelf?