“JACQUARD IS GEEN PRINT, DOE JE HUISWERK MEISJES”

Beautiful jacquard from the fabric supplier in Bologna for happyskirtt. At the top: the Black Blossom. In the middle: the Yellow Jacq. At the bottom: the Green Jacq. The Kelly Yellow Jack is available now. The Kelly Black Blossom, the Hepburn and Monroe Green Jacq in 2 weeks time.

Prachtige jacquard voor happyskirtt, van de stoffenleverancier in Bologna. Bovenaan: de Blossom Blush. In het midden: de Yellow Jacq. Onderaan: de Green Jacq. Prachtige rokken, die altijd mooi blijven.

In de negentiende eeuw erfde de zoon van een Franse wever twee weefgetouwen van zijn vader. Hij was zelf eigenlijk helemaal geen ‘wever’, in ieder geval geen goeie. De weefgetouwen waren vijftig jaar oud en toe aan reparatie. Daar besteedde hij zijn tijd liever aan.

En tijdens al dat geknutsel vond hij iets heel bijzonders uit: een weefgetouw dat repetitieve patronen kon produceren. Waarmee het eerste volautomatische weefgetouw geboren was. Hij presenteerde zijn uitvinding op een beurs in Parijs en de wereld van de stoffen zou nooit meer dezelfde zijn. Van Napoleon kreeg de uitvinder het kruis van het Legioen van Eer, er werd een standbeeld voor hem opgericht en hij ontving royalties voor elke verkochte machine. In 1806 werd het weefgetouw vrij verklaard en als beloning kreeg de uitvinder een pensioen.
Joseph Marie Jacquard stierf in 1834.
Zijn erfenis aan ons: ontelbaar veel geweven dessins.

Herinner je je Lidewij Edelkoort nog, de trendwatcher die het einde van ‘de mode’ verkondigde?
Ze is niet erg te spreken over de kennis van moderedacteuren.
“In grote tijdschriften als Vogue of Marie-Claire zien we triomfantelijke verhalen over de terugkeer van prints”, merkt ze op. “Gaan jullie nou je huiswerk eens doen meisjes, stop met schrijven over prints als je in feite jacquard bedoelt”.
Jacquard.
Genoemd naar de vader, de uitvinder van het vol automatische weefgetouw.
Natuurlijk is jacquard geweven, en niet gedrukt.

Maar mocht je twijfelen, want soms is het verschil moeilijk te zien, kijk even aan de binnenkant.
Zie je het verschil?
En zie je trouwens ook hoe mooi de binnenkant kan zijn?
Bijna net zo mooi als de buitenkant.