PAARS WAS VROEGER ON-BE-TAAL-BAAR

Purper, de intrigerende combinatie van rood en blauw, was ooit onbetaalbaar. Zo onbetaalbaar dat alleen keizers, koninginnen (Elizabeth I van Engeland!) en andere zeer rijke hoogwaardigheidsbekleders het zich konden permitteren.

Het centrum van de handel (we praten nu over 1900 jaar voor Christus) in purper, of beter, daar waar purper ingeverfd werd, bevond zich in de oude Phoenisische stad Tyre. Tyre ligt vandaag de dag in Libanon. De kleur kwam van een heel zeldzaam weekdiertje dat alleen maar gevonden werd in de Middellandse Zee bij Tyre.
Meer dan 9000 (!) weekdiertjes waren er nodig om één gram van de pure verfstof te krijgen.
Nauwelijks genoeg om een Romeinse toga mee in te verven.

Classic skirts in purple

Paars. Prachtig, oogstrelend, stralend paars. Gelukkig kunnen we het ons nu permitteren (dat was vroeger wel anders!).

De extreem dure kleur (een sjaal gemaakt van Tyrische purperen zijde, kostte haar eigen gewicht in goud) was alleen bestemd voor machtige en rijke personen. Romeinse magistraten, de heersers van het Byzantijnse rijk, later de Rooms Katholieke bisschoppen; hun toga’s waren van purper. In de tijd van Elizabeth I (1558 – 1603) bestond er in Engeland een ‘weelde wet’ die precies voorschreef welke kleur, stof en kleding je wel en niet mocht dragen als je bij een bepaalde klasse hoorde. Niemand anders dan de koningin en haar naaste familieleden mochten zich vertonen in de kleur purper.

De kleur werd toegankelijk en betaalbaar in de negentiende eeuw dank zij een 18-jaar oude Engelse jongen die scheikunde studeerde. Hij probeerde kunstmatige kinine, een anti-malaria medicijn, te maken en creëerde per ongeluk een synthetisch iets dat de kleur paars had. Vervolgens ontdekte hij dat de paarse substantie gebruikt kon worden om stoffen te verven. Hij patenteerde zijn uitvinding en begon het te produceren (en werd heel rijk).

Dat was het einde van het monopoly van de rijke klasse op de kleur purper.

paars

De Kelly Purple Crèpe en de Hepburn Purple Crèpe. Vroeger zou zo’n rok onbetaalbaar zijn geweest.

Je hebt veel verschillende soorten paars. Paars is tenslotte een combinatie van blauw en rood en afhankelijk van de samenstelling neigt het ene paars meer naar blauw, en het andere paars meer naar rood.
Persoonlijk hou ik vooral van paars met de blauwe ondertoon. Zoals de Kelly en Hepburn Purple Crèpe, een mooie diepe kleur paars. Wit bloesje erop, prachtig!