DE BRETONSE STREEP HEBBEN WE TE DANKEN AAN COCO CHANEL

Ik weet niet zeker wanneer het is begonnen, maar plotseling behoorde ik tot het leger van streepjes-verslaafden. Ik denk zelfs dat de streep zich in mijn DNA heeft vastgezet, want allebei mijn dochters zijn ook erfelijk belast.

De Familie Streep, dat is wat wij zijn.

Niet alle strepen zijn goed trouwens.

De hele smalle, nee. De ongelijke, nee-nee. De snoepkleurige, nooit. De zebra streep, mm, hangt er vanaf. De familie Streep denkt dat gewoon rechte strepen de beste zijn.

Almost a century ago Chanel, inspired by the uniforms of the French navy seamen, invented the Breton stripe for women. Embraced by millions!

De beroemdste en absoluut meest onweerstaanbare is natuurlijk de Bretonse streep in de Bretonse trui. De trui die voor de Franse marine, gelegerd in Bretagne, onderdeel van het uniform werd. In 1858!

Dat moet een aantrekkelijk gezicht geweest zijn, een schip vol matrozen in een gestreepte trui. 

Er zaten 21 strepen op de trui, niet meer en niet minder. Eén voor elke overwinning die Napoleon had behaald. Interessant idee. Wie zou dit bedacht hebben? Het had natuurlijk best Napoleon zelf kunnen zijn (Beste matroos, van nu af aan zul je elke ochtend als je je shirt aantrekt aan mijn overwinningen denken) als hij niet al voor die tijd dood was geweest.

Half een eeuw later werd de Bretonse streep ‘gestolen’ door Coco Chanel. Ze was op vakantie aan de kust en raakte gebiologeerd door de kleding van de matrozen. Geïnspireerd door de stof, de vorm, de streep, ontwierp ze haar baanbrekende nautische lijn die in 1917 werd gelanceerd.

Een gestreepte Bretonse top voor dames, nonchalant gedragen op wijde lange broeken. Hoe ongelooflijk revolutionair! Denk aan de korsetten in die tijd, de belle époque.

Die vrouwen moeten genoten hebben. Comfortabele kleding, casual zouden we nu zeggen, hypermodern, flatterend ook.

Diepe buiging voor Chanel.