JE KANTEN ROK LEKKER BASIC MET EEN TRUI EN LAARZEN, WIE DENKT DAAR NOU AAN?

kantrok happyskirtt

De Kelly Blue Lace van happyskirtt. Als je heel goed kijkt zie je dat het geen zwart is maar diepdonkerblauw.

Kijk, hoe mooi, een rok van kant. Vaak is kant wit (bruidsjurk) of zwart (cocktailjurk) maar de kanten rok van happyskirtt is heel donkerblauw, bijna zwart.
Pas op de tweede blik zie je dat het om blauw gaat, wat het net even spannender maakt.
Kant bestaat al sinds de vijftiende eeuw. Eerst was er de ‘naaldkant’. Uit de stof werden draadjes getrokken waardoor er gaatjes ontstonden en om die gaatjes werden dan randjes geborduurd om rafeltjes te voorkomen.
Een heel werk, maar je kreeg er wel geweldig mooie kragen door, of onderrokken.
Op een gegeven moment werd er zo heftig veel draad getrokken dat er nauwelijks iets overbleef om te borduren en toen kwam iemand op het idee om het andersom te gaan doen. Een soort van ‘vlechten’ met draden. Een draad werd rond een klosje gewikkeld en al die verschillende draden op een eigen klosje, werden dan – soms vliegensvlug – om elkaar heengeslagen in een bepaald patroon. Dat werd ‘kloskant’ genoemd, of kantklossen. Sommige kantklosters konden wel met honderden klosjes tegelijk werken. De omstandigheden van de kantklosters waren heel vroeger erbarmelijk.
Omdat er met linnen garens gewerkt werd en linnen als het te droog wordt, knapt zaten de kantklosters in vochtige ruimtes, meestal kelders dus.
Heel ongezond natuurlijk.
Het is nog altijd niet duidelijk of het ambacht van kant is begonnen in Vlaanderen of in Italië. In de vijftiende eeuw waren er nauwe betrekkingen tussen Venetië en Vlaanderen. Venetiaanse schilders kwamen in Vlaanderen olieverftechnieken bestuderen en Vlaamse kunstenaars gingen naar Venetië om de schilderijen van hun collega’s te zien. Dat de kanttechniek uitgewisseld werd is zeker, maar wie de eerste was niet. Kant was in die tijd heel duur en alleen de rijken en notabelen konden het zich veroorloven.

Kantrok happyskirtt

De kanten rok van happyskirtt, de Hepburn Blue Lace met donkerblauwe laarzen en een turtletrui.

Maar vanaf het moment dat er machinaal geweven kant geproduceerd kon worden, konden veel meer mensen het zich permitteren en werd kant ‘algemeen goed’.
Toch wordt het bijna altijd nog vooral gebruikt voor feestelijke kleding, bruidsjurken en kraagjes van bloesjes. Een kanten rok lekker basic maken met laarzen en een trui, is niet meteen het eerste dat in je opkomt. Klopt als een bus.
Toch kan het geweldig leuk zijn om twee uitersten te combineren.

Probeer het maar eens, dan zie je dat het werkt.
In ieder geval leent de BLUE LACE van happyskirtt  zich er heel goed voor.