DE PENCILROK WORDT EEN HOT ITEM DEZE ZOMER, LEES IK NET

Zomertrend nummer 1 lees ik net, wordt (leuk!) de pencilrok. Dat de rok trend wordt is op zich al een wonder, want als er één stiefkindje rondloopt in de modewereld dan is dat wel de rok. Ik heb nooit begrepen waarom de rok sluistuk is van een heel ontwerp programma. Te ingewikkeld, te saai, te weinig eer aan te behalen. Geen idee.
Gelukkig hebben we happyskirtt -:).
Onze pencil is natuurlijk de Hepburn, met of zonder plooitjes, gewoon een mooie slanke rok die nooit te strak mag zitten trouwens want dan krijg je ribbels rondom je middel.

Groot fan van de pencilrok zijn Michele Obama en Meghan Markle, de aanstaande bruid van Prins Harry.
En nu dus ook Prada en Gucci en straks Zara en H&M. Want zo werkt het, als de ‘dure jongens’ er mee beginnen dan volgen de grote winkelmerken alras.
Happyskirtt houdt van klassiekers zoals we weten en doet in principe niet mee aan trends (kleuren daargelaten). Maar nu met de Hepburn, onze pencil, zitten we plotseling in de trendsfeer. Grappig.

Trends komen en trends gaan. Bij happyskirtt doen we gelukkig niet aan trends. Onze pencilrok, de Hepburn is gewoon een van de vier modellen. Een echte klassieker.

Hoewel het model al sinds halverwege de vorige eeuw bestaat en dus beslist geen nieuwigheidje is.
De eerste pencilrok werd in 1954 ontworpen door Christian Dior als onderdeel van zijn zogeheten H-lijn collectie. Dior gebruikte, slim, letters om het silhouet van zijn nieuwe collecties duidelijk te maken. De A-lijn kennen we allemaal, ooit bedacht door hem en nog altijd in gebruik als het gaat om gerende rokken (de Kennedy van happyskirtt bijvoorbeeld, een echte A-lijnrok).

Pencilrok wordt trend deze zomer

Chrisian Dior, de ‘vader’ van de pencilrok. In 1954 ontwierp hij de eerste pencilrok voor zijn H-lijn collectie.

Met de letter H refereerde Dior aan een recht silhouet, het antwoord op de New Look waar hij na de oorlog beroemd mee geworden was. Smalle, ingesnoerde tailles boven wijde cirkelrokken met petticoat. De populariteit van de New Look was het antwoord op de oorlogsjaren en had natuurlijk alles te maken met de ‘booming’ economie van na de Tweede Wereldoorlog.
Het idee dat je nu meters en meters stof kon stoppen in een jurk en je er als een soort prinses bij kon lopen.

Een meer verborgen reden was: de kleding leende zich niet echt om buitenshuis met je petticoatje achter een bureau te gaan zitten of in een fabriek te gaan werken.
Zoals noodgedwongen gebeurde in de oorlog, bij gebrek aan mannen. Ook de mode gaf het signaal af dat vrouwen zich weer thuis op het aanrecht dienden te richten. Maar het tij liet zich niet keren. Vrouwen togen buitenshuis aan het werk en de ruisende rokken rond de benen werden door Dior himself naar het verleden verbannen. Hij voelde de tijdgeest enorm goed aan en zijn directe antwoord op de snel veranderende wereld van de vrouw was: de pencilrok. (Zie ook de voorloper van de pencilrok: de hobble skirt)