WIE DENKT ER NOU NA OVER EEN RITS

De kwantummechanica is niet iets dat me ’s nachts wakker houdt maar er zijn meer ontdekkingen die de wereld veranderd hebben of in ieder geval een stuk aangenamer gemaakt. Zoals de rits. De rits? Ja die, de rits. Open je kledingkast en tel voor de aardigheid het aantal ritsen maar eens. (Vergeet je laarzen niet!). Hoeveel van die vriendjes zitten er verstopt in je kast? Vriendjes waar je nooit over nadenkt. Stel je eens voor hoe je jurk, rok of broek eruit zou zien zonder.
En hoe gemakkelijk die rits je leven maakt. 

Zipp, je rok is aan. Zipp, je rok is uit.

The clasp locker and its evolution

De Clasp Locker, de ‘moeder’ van de rits zoals we die nu kennen

De ‘vader van de rits’ was een Amerikaanse zakenman. Hij vond een foeilelijke sluiting uit voor schoenen, iets met haken en ogen, die de Clasp Locker werd genoemd. Vergeet die naam meteen want het werd zo’n zeperd dat de Amerikaan zijn vondst heel diep wegstopte in de onderste la van zijn bureau. Maar soms neemt het lot het heft in eigen handen. Een van de werknemers van deze  zakenman had net zijn vrouw verloren en was daarover in diepe rouw. Om hem een beetje op te beuren, kreeg hij de opdracht de lelijke Locker te veranderen in een aantrekkelijke Locker. De man was namelijk ontwerper van zijn vak.

Vol verdriet begroef deze meneer Sundback zich in zijn studio. Hij focuste zich jaren lang op de lelijke locker en…vond de rits uit. De rits zoals wij die nog altijd kennen.

Het leger bestelde onmiddellijk 10.000 ritsen om de knopen van de uniformen te vervangen. Zoveel handiger voor de soldaten. En dat was het begin van de opmars van de grote ritsen-race.

Ritsen in rubber regen laarzen. Ritsen in ‘mama kijk ik kan het zelf’ kleuterkleding.  Ritsen in heren pantalons. In jasjes, tassen, laarzen, jurken, rokken…Een wereld vol ritsen, dankzij mevrouw Sundback’s vroege dood.

Zippers in fashion

En hier zijn we nu, in een wereld vol ritsen. We kunnen niet meer zonder.

De ritsen-race eindigde uiteindelijk aan de andere kant van de wereld. In Japan, waar een bedrijf was opgericht (in 1934) door een man die zichzelf beloofd had de beste rits te  ontwikkelen die er ooit had bestaan. Dat bedrijf heette en heet nog altijd Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK).

Wel, de ‘proof is in the pudding’, zoals de Engelsen zeggen. Dit bedrijf YKK is nu de grootste ritsenproducent ter wereld.
Check voor de aardigheid het aantal ritsen in je kledingkast maar eens.
Miljarden ritsen per jaar komen er uit Japan, je kunt er de hele aardbol mee bedekken. En het klopt, het zijn de allerbeste ritsen die er bestaan.

Over de rits hoef ik me dus geen zorgen te maken. Happyskirtt krijgt YKK ritsen. Zeker weten.

April 2014