WAAROM WEL SLOW FOOD EN GEEN SLOW FASHION?

Zo maakte mijn moeder ‘onze’ cantharellen klaar: ze bakte de paddestoelen met ui en tomaat in olie, deed er wat zout en peper bij en belegde er dan een dikke snee geroosterd brood mee. Ik wist natuurlijk niet dat je uien en tomaten nodig hebt om volume te creëren. Cantharellen krimpen ook.

Tot de dag van vandaag is het niet moeilijk om de geur van mijn moeders snel verzonnen recept voor de (ik denk twee, misschien drie) cantharellen die haar acht (ik)- en negenjarige (mijn zusje) dochters zo trots in het bos vlakbij hadden gevonden.

Het liep op het einde van de zomer.

Hoe ik dat weet?

Omdat het dan cantharellen seizoen is. Cantharellen groeien normaal gesproken niet in februari. Als je in de winter mijn moeders kindvriendelijke recept wil uittesten, dan moet je naar de supermarkt. Die kan je er dankzij de huidige voedselverwerking en distributie, vast aan helpen.

Hoewel, het zou kunnen dat je het vak leeg aantreft omdat cantharellen nog steeds tot de kleine groep paddestoelen behoort die zich heel moeilijk laat voortplanten buiten het seizoen om.

Goeie oude koppige cantharel!

Good old stubborn chanterelles. Still difficult to raise off seasons.

Slow Food is een hype. Misschien wordt het tijd om ook aan Slow Fashion te gaan werken. 

Waarom ik dit vertel?

Omdat het zo verwarrend is om ALTIJD ALLES het HELE JAAR DOOR te kunnen krijgen.

Het voelt zo degelijk en gezond om bloemkool te eten in Bloemkool Tijd. Hoewel ik eerlijk gezegd niet eens precies weet wanneer het nou bloemkool tijd is.

Maar ik weet wél wanneer het winter is. En als het winter is, vind ik het prettig om een winterjas aan te doen. En als er zomer in de lucht hangt, dan vind ik het prettig om (natuurlijk!) de enige echte er-hangt-zomer-in-de-lucht rok aan te trekken. En wat ik zeker niet wil zien is etalages met winterjassen middenin de zomer. Of mijn prachtige zomer jurk gereduceerd met 70% (70%!) in de uitverkoop aan het BEGIN van de zomer.

Geen tijd om adem te halen! Wie is die wanhopige die hier achter zit?

Winter uitverkoop nog voor de winter goed en wel begonnen is.

Zomer uitverkoop aan het eind van de lente. Nieuwe winter collectie halverwege juli. Arme nieuwe collectie, nog voor er een fris briesje in de lucht hangt, zit ze alweer in de uitverkoop.

Ik weet niet hoe dit was in de cantharellen-tijd. Ik heb mijn moeder nooit thuis zien komen met een nieuwe winterjas middenin de zomer. Of een zomerjurk in de winter. Maar ook niet met tomaten in januari trouwens.

Begrijp me niet verkeerd, we zijn niet tegen de uitverkoop, oh nee, natuurlijk niet! Maar een klein beetje meer seizoensgebondenheid en rust in die haastige mode, zou een idee kunnen zijn.

Laten we het Slow Fashion noemen, zoals Slow Food.

Slow Food wint aan vaste grond. Logisch, niets kan de smaak van echte tomaten vervangen. Vooral niet als de tomaat gebakken is met een gehakte ui, een paar cantharellen en een snufje zout en peper natuurlijk.

Eet smakelijk.

Januari 2015