WEG MET HET KLEINE ZWARTE JURKJE VAN CHANEL, WE GAAN OVER OP HET ZWARTE ROKJE

Er is één ding over mode dat je moet weten, of beter: weten wat de must is in je kledingkast. En dat is de LBD. De wat?? Sorry, de Litlle Black Dress. Oftewel, het Kleine Zwarte Jurkje. Een simpele jurk in zwart (uiteraard), niet per definitie klein, die past bij elke gelegenheid. Denk aan een gebreid vest over je jurkje als je op de zaak bent, en ’s avonds hup vest uit, parelsnoer om, grote oorbellen in en je kunt naar het grote feest of naar een receptie.

De LBD (KZJ staat zo raar) is uitgevonden door Coco Chanel, wie anders. Haar eenvoudige, rechte zwarte jurk, halverwege de kuit, werd voor het eerst gepubliceerd in 1926 in de Amerikaanse Vogue. Oorspronkelijk was de jurk bedoeld voor cocktail parties, maar Vogue zag er heel wat meer in en voorspelde dat de LBD een “soort van uniform voor alle vrouwen met smaak” zou worden.

 Marylin Monroe, Grace Kelly and Audrey Hepburn in their Little Black Dress. "The uniform for all women of taste", according to Voque in 1926.

Monroe, Kelly, Hepburn in hun Little Black Dress. Het uniform voor vrouwen met smaak, aldus Vogue in 1926.

Ik weet niet zeker of het de bedoeling was van Chanel om één jurk in je kast te hebben voor alle dagen en avonden van de week maar dat is wel waar de LBD voor staat, in ieder geval in de bladen. Je kunt de afkorting zelfs opzoeken in de Oxford Dictionary of English, geen grapje dus die LBD.

Het Kleine Zwarte Jurkje is altijd zwart. Ook wel een beetje saai toch. Vooral als je er overdag ook al in rondgelopen hebt. Tijd om de Little Black Dress eens even rust te gunnen en plaats te laten maken voor de Little Black Skirt?

Een fake luipaard jasje op een zwarte rok, hoe trendy en chique. 

Een knisperend witte blouse op een zwarte rok, hoe sober en mooi. 

Een denim jack op een zwarte rok, hoe stoer en vrolijk. 

Een Swarovski top met een zwarte rok, hoe oogverblindend en glamourous. 

Laten we die revolutie beginnen, happyskirtt zou dit fantastisch vinden.

En Chanel ook denk ik.