ZWARTE VRIJDAG KLINKT ENG MAAR ‘BLACK FRIDAY’ IS JUIST LEUK VOOR ONS

De Amerikanen zijn een ster in het bedenken van leuke dingen. Black Friday, Zwarte Vrijdag, is er een van. Het zit zo: elke vierde donderdag in november wordt Thanksgiving gevierd. Ooit begonnen in 1621, toen een groepje kolonisten hun eerste oogst binnenhaalde en daar een groot feest van maakte om God te bedanken.

Ze aten er kalkoen bij want die waren volop in het wild te vinden. En de kalkoenen waren lekker groot en vet. 

De traditie overleefde de eeuwen en nu reizen de Amerikanen van heinde en ver om op Dankjewel-Donderdag bij hun familie te zijn, Thanksgiving te vieren en kalkoen te eten. Op vrijdag hebben ze allemaal vrij om een beetje te bekomen van de dag ervoor. En wat ga je doen op zo’n vrije dag (Amerikanen hebben er niet zoveel trouwens), cadeautjes shoppen natuurlijk, alvast voor kerst. De dag na Thanksgiving wordt dan ook gezien als het begin van het seizoen van de kerstinkopen.

Om zoveel mogelijk mensen naar de winkels te lokken, worden er allerlei fantastische kortingen en aanbiedingen bedacht. 

Er wordt enorm gestunt, soms gaan winkels al om drie uur ’s ochtends open en staan mensen in lange rijen voor de deur te wachten.
In de detailhandel in het algemeen is de laatste maand van het jaar vaak erg belangrijk voor de omzet, juist vanwege kerst en (bij ons) Sinterklaas. Het is de maand waarin voorgaande verliezen soms helemaal goedgemaakt kunnen worden.

En daar komt het woord BLACK vandaan.

In de Verenigde Staten worden rode cijfers ook daadwerkelijk met rood geschreven in de boekhouding. Maak je winst dan gebruik je zwart. Vandaar de naam Black Friday, Zwarte Vrijdag, want dat is de dag dat je zwarte cijfers kunt schrijven.
Als het meezit natuurlijk.

Black Friday... zwart rokje?

Niemand verplicht je tot het dragen van een zwart rokje op Zwarte Vrijdag, ik zeker niet, maar leuk is het natuurlijk wel. Dit is de Kennedy Black Kiss van happyskirtt. A-lijn. What else!